HSP

De afgelopen jaren is er, gelukkig voor ons, al een heleboel ontdekt over hoogsensitiviteit (HSP). Want wat blijkt, 20% van de gehele wereldbevolking heeft als persoonlijkheidskenmerk hoogsensitiviteit. Stel, je zet 20 mensen in een ruimte, daarbij zijn er dus al gemiddeld 4 hoogsensitief. Dat is best veel! En wist je ook dat er verschillende typen hoogsensitieven zijn? 

Toen ik zelf bevestigd kreeg dat ik hoogsensitief was, wist niemand uit mijn omgeving waar ik het over had en verklaarden me, nouja lichtelijk gezegd, voor gek. Daarom ben ik me er in de loop van de jaren gaan specialiseren in dit persoonlijkheidskenmerk, allereerst om mezelf beter te kunnen begrijpen maar daarnaast ook om gerichtere hulp te kunnen bieden aan deze doelgroep. Inmiddels is ruim 80% van mijn cliënten die ik mag helpen hoogsensitief, en worden er door middel van voorlichting, coaching en bewustwording prachtige resultaten behaald.
Prof. Elaine Aron benoemde al in een van haar onderzoeken dat vrijwel alle hooggevoelige personen een of meerdere trauma´s heeft opgelopen in de kinderjaren. In sommige gevallen is het zelfs al (onbewust) in de baarmoeder begonnen. Ik benoem bewust het woord onbewust, want zelfs verdriet van de moeder wordt doorvoeld door de foetus, en dat geeft de moeder beslist niet bewust door als trauma voor het ongeboren kindje. Daarnaast is het zo dat trauma nooit bij het kind begint. Het is voor een gevoelig kind ook voelbaar wanneer er een geheim in de familie speelt, of wanneer iemand uit het gezin of familie zijn/haar eigen ervaring niet goed heeft verwerkt. 

Hoogsensitieve personen bevatten, mede door een ander gen in de hersenen, een groter percentage in spiegelneuronen. Daarbij staan ze erg open voor invloeden van buitenaf en kunnen deze vaak, vooral in de kindertijd, niet afweren. Hierbij komt alles veel harder binnen waardoor er dus al een trauma kan ontstaan. Daarnaast is het stressgehalte van een hoogsensitief persoon vele male hoger, en kun je eigenlijk wel benoemen als een chronisch probleem. Geheel wegnemen lukt dus niet. Maar er anders mee om leren gaan en daarbij je weerbaarheid vergroten wel. 

Een ander kenmerk van hoogsensitiviteit is dat het brein nou eenmaal dag en nacht doorratelt. Je herkent vast wel de term, in het hoofd zitten... Nou, dat kunnen hoogsensitieve personen als geen ander, maar ze kunnen er dus ook echt niks aan doen, het is puur genetisch bepaald. Het is daarom ook niet gek dat hoogsensitieve personen het fijngevoelige contact met hun lichaam kwijt zijn geraakt, maar middels massagetherapie wordt je uitgenodigd om je hoofd en je lijf beter te gaan laten samenwerken. Met deze aanrakingen komen er hormonen vrij waarbij je meer endorfinen aanmaakt (je lichaam ontspant), cortisol verlaagd (stresshormoon), en je dwingt je focus te verleggen van je drukke hoofd naar je lichaam. De vragen die gesteld worden tijdens een behandeling nodigen je uit om dieper te gaan en bewuster te worden van wat je nou werkelijk voelt. 

In mijn eigen onderzoek naar hoogsensitiviteit en stressgevoeligheid heb ik bevestigd dat de hoeveelheid trauma en stress hand in hand gaan. Hierbij hebben we samen, o.a. door focusing en familieopstellingen, de stressor onderzocht en doorvoeld, wat we daarna in combinatie met massagetherapie weer een andere plek hebben kunnen geven. Het onderliggende trauma (de reden waarom iemand stressgerelateerde klachten ervaarde, de stressor) is verminderd of geheel losgelaten, waardoor de klachten dus ook verminderden of verdwenen. Geweldig toch!

Meer weten over mijn onderzoek? Ik deel graag mijn resultaten met je. Neem even contact op via de mail: info@bijelsmassage.nl of stuur me een whatsapp bericht via de contactpagina.